Avartin aloittamiseen ei tarvita mitään erityistietoja tai -taitoja. Aloittamiseen riittää 14-24 vuoden ikä ja innostus aloittaa jokin harrastus.

Mukaan voi tulla ottamalla yhteyttä lähimpään paikalliseen Avartti-toimijaan, joiden yhteystiedot löytyvät tästä. Jos omalla paikkakunnalla ei ole vielä Avartti-toimintaa, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä Avartti-toimistoon

Paikallista Avartti-toimintaa voivat järjestää esimerkiksi koulut, kuntien ja seurakuntien nuorisotoimet, urheiluseurat ja nuorisojärjestöt. Ennen toiminnan aloittamista paikallinen toimija osallistuu Avartti-ohjaajakoulutukseen. Avartti-toimisto järjestää vuosittain useita ohjaajakoulutuksia, joista saa käytännön vinkkejä ohjaamistehtäviin. Koulutuksista saa lisätietoa tästä.

Avartissa ei ole jäsen- tai liittymismaksua. Ainoa suora kustannus osallistujalle on kolme euroa maksava kansainvälinen Saavutusten kirja, johon merkitään henkilökohtaiset saavutukset ohjelmassa.

Avartin muut kustannukset riippuvat pitkälti osallistujien valitsemista harrastuksista. Ohjelmassa voidaan hyödyntää oman paikkakunnan harrastusmahdollisuuksia, jotta ohjelman tekeminen on osallistujalleen mahdollisimman edullista.