Avartin harrastaminen poikkeusaikana

Avartin harrastaminen poikkeusaikana

Nuorten harrastaminen on ollut jo vuoden ajan uuden haasteen edessä. Viimeistään nyt on todettava, ettei haaste ole heti katoamassa, vaan se vaatii meiltä nuorten kanssa toimivilta luovaa ajattelua. Nuorten tavoitteellista harrastamista tulee tukea myös poikkeusaikoina. Avartissa harrastaminen voi jatkua turvallisesti ohjelman joustavuuden ansiosta.

Siinä missä harrastaminen tapahtuu usein ryhmissä, tarjoaa Avartti mahdollisuuden myös yksilölliseen harrastamiseen. Nuori voi tehdä taitoa, liikuntaa ja vapaaehtoistoimintaa itsenäisesti. Jokainen nuori luo ohjelmassa omat tavoitteensa ja näin ollen tavoitteita voidaan joustavasti muokata myös poikkeusoloihin. 

Liikunta-osion harrastuksena voi toimia esimerkiksi geokätköily ja tanssitunnille voi osallistua Youtube-videoiden kautta. Vapaaehtoistoimintaa voi tehdä kotoa käsin – miten olisi vaikka TikTok-videoiden luominen ympäristönsuojelusta tai naapurin avustaminen arjen askareissa, turvavälit huomioiden?

Retki on monesti se viimeinen tehtävä, joka odottaa Avartti-tason lopussa. Retken järjestämistä voidaan siirtää sopivaan ajankohtaan tai miltä kuulostaisi virtuaalinen pronssitason retki? Tämäkin on pian mahdollista. 

Kuinka sitten onnistuu Avartin ohjaaminen näinä aikoina? Muhoksen Luovin Avartti-ohjaaja Merja Louet kertoo kokemuksistaan: 

”Olemme edistäneet Avarttia nyt Teams-yhteydellä ja käyneet retkeilyyn liittyviä asioita läpi Youtube-videoiden avulla. Olemme myös tehneet virtuaalimatkoja eri kansallispuistoihin, järjestäneet tietokilpailuja ja rentoutushetkiä. Nuoret ovat tykänneet varsinkin rentoutusharjoituksesta, jossa ollaan telttaretkellä sateisessa metsässä. ”  

Oulussa Timo Salo ja Tiina Koivukangas ovat järjestäneet nuorille Avarttia esimerkiksi pakkaamalla rinkkaa niin, että osa nuorista ja ohjaaja ovat yhdessä paikassa ja osa nuorista mukana etäyhteydellä. 

Jyväskylässä Aila Palmroos kertoo ohjaavansa Avartti-nuoria Whatsappin kautta. Puhelimeen saapuukin kuvia esimerkiksi itse ommelluista vaatteista tai leivonnaisista, osallistujien suorittaessa taito-osiota kotoa käsin: ”Minulle tulee myös TikTok-videoita vapaaehtoistoiminnasta, kuten videoita nuorten tekemistä lumitöistä tai hevosten hoitamisesta.”

Nuorisotyössä etsitään jatkuvasti uusia toimintatapoja, mutta on hyvä muistaa, että myös perinteisemmät toimintamuodotkin taipuvat uuteen aikaan. Tätä ajatusta tukee myös Rose-Marie Virolaisen viesti Uudenkaupungin seurakunnasta:  

”Avartti voi luoda positiivisen näkökulman nuoren tulevaisuuteen näinä aikoina, sillä toisin kuin niin moni muu asia, Avartin tekeminen ei kaadu koronaan.” 

Kirjoittaja: Suvi Viljanen, Avartti-säätiön ohjelmakoordinaattori

Linkki: Rentoutusharjoitus telttaretkellä sateisessa metsässä | Mielikuvitusmatka – YouTube 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Siirry sisältöön