Historia

Avartin perustajat uskoivat, että kokemusten kautta oppiminen voi muuttaa nuoria ja antaa heille mahdollisuuden hyödyntää mahdollisuuksia, joita maailmalla on tarjottavana. Non-formaalin oppimisen avulla voidaan täydentää nuorten välttämättömiä elämäntaitoja. Non-formaali oppiminen antaa nuorille mahdollisuuden kasvattaa luottamusta itseensä ja kykyynsä vaikuttaa omaan ympäristöönsä.

Avartti perustuu The Duke of Edinburgh’s International Award -ohjelmaan. Kansainvälisen ohjelman taustalla on tohtori Kurt Hahnin ja Edinburghin herttua prinssi Philipin Isossa-Britanniassa vuonna 1956 perustama The Duke of Edinburgh’s Award -ohjelma. Ohjelman joustavuus mahdollisti sen integroimisen erilaisiin kulttuureihin ja yhteiskuntiin. Kymmenen vuotta aloittamisen jälkeen ohjelma toimi 22 eri maassa. 1980-luvulla ohjelma vakiinnutti asemansa kansainvälisenä toimijana. Nykyään ohjelmassa on mukana yli 130 maata ja vuosittain siihen osallistuu yli miljoona nuorta.

Suomessa Avartti-ohjelma aloitettiin opetusministeriön kehittämishankkeena vuonna 1999. Ensimmäisestä käytännön pilottikokeilusta vastasi Uudenkaupungin nuorisoyksikkö. Ministeriön tavoitteena oli kehittää ohjelmasta työmuoto, jonka avulla voitiin tehostaa työtä 14–24-vuotiaiden parissa. Ikäryhmä koettiin haasteelliseksi sitouttaa toimintaan niin nuorisojärjestöissä kuin kunnan ja seurakunnankin nuorisotyössä.

Vuoden 1999 aikana ohjelman pilotointiin lähtivät mukaan myös Pielaveden palokuntanuoret ja Jyväskylän kaupunkiseurakunta. Kokeiluhankkeiden vastuuhenkilöiden kokemusten ja erityisesti toimintaan osallistuneiden nuorten mielipiteiden perusteella toimintaa alettiin laajentamaan muualle Suomeen. Nykyään Avartti-toimintaa järjestetään yli 40 paikkakunnalla 13 maakunnassa.

Vuosina 2000–2003 Avartti-ohjelmaa koordinoitiin Suomen Nuorisoseurojen Liiton kautta. Avartti-ohjelma kuului vuosina 2003–2011 Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n palveluihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Allianssin aloitteesta Avartti-toimintaa organisoimaan perustettiin säätiö vuonna 2012.

Violetilla taustalla hyppääviä henkilöitä. Etualalla teksti #WORLDREADY
Siirry sisältöön